در پخت و پز، سس یک غذای مایع، خامه ای یا نیمه جامد است که روی غذاهای دیگر سرو می شود یا برای تهیه آن استفاده می شود.
اکثر سس ها معمولاً خودشان مصرف نمی شوند. آنها طعم، رطوبت و جذابیت بصری را به ظرف اضافه می کنند.
سس فلفل دلمه ای یک کلمه فرانسوی است که از کلمه لاتین salsa به معنی نمک گرفته شده است.
احتمالاً قدیمی ترین سس اروپایی ثبت شده گاروم است، سس ماهی که توسط رومیان باستان استفاده می شد، در حالی که doubanjiang، خمیر سویای چینی در آیین های ژو در قرن سوم قبل از میلاد ذکر شده است.
سس ها به یک جزء مایع نیاز دارند. سس ها یک عنصر ضروری در غذاهای سراسر جهان هستند.
سس ها را می توان برای غذاهای شیرین یا خوش طعم استفاده کرد. ممکن است سرد تهیه و سرو شوند، مانند سس مایونز، سرد آماده شوند، اما مانند پستو ولرم، پخته و گرم مانند بشامل یا پخته و سرد مانند سس سیب سرو شوند.
آنها ممکن است به تازگی توسط آشپز تهیه شوند، به خصوص در رستوران ها، اما امروزه بسیاری از سس ها از پیش ساخته و بسته بندی می شوند مانند سس Worcestershire، سس HP، سس سویا یا سس کچاپ.
سس های مخصوص سالاد را سس سالاد می نامند. سس هایی که با لعاب زدایی از تابه تهیه می شوند، سس تابه ای نامیده می شوند.
در غذاهای سنتی بریتانیا، سس سسی است که در شام کباب استفاده می شود. سس نان که تنها بازمانده سس های قرون وسطایی غلیظ شده با نان است، یکی از قدیمی ترین سس ها در آشپزی بریتانیایی است.
سس سیب، سس نعناع و سس ترب در گوشت (معمولاً به ترتیب روی گوشت خوک، بره و گاو) استفاده می شود.
همچنین ممکن است از ژله انگور قرمز، ژله نعناع و سس سفید استفاده شود. گاهی اوقات از خامه سالاد روی سالاد استفاده می شود.
سس کچاپ و سس قهوه ای در غذاهای نوع فست فود استفاده می شود.
خردل قوی انگلیسی نیز مانند سس در غذاهای مختلف استفاده می شود. کاستارد یک سس دسر محبوب است.
سایر سس های محبوب عبارتند از سس قارچ، سس ماری رز همانطور که در کوکتل میگو استفاده می شود.